Ga naar de inhoud

Wat is Stemmenhoorders?

Iedereen krijgt wel eens signalen van binnenuit. Het lijkt alsof je een stem hoort: ‘moet je dit nou wel doen?’ of ‘maak ik nu wel de juiste keuze?’ Soms vertrouw je de stem en geef je er gehoor aan en soms maak je een andere keus en negeer je de stem. Maar wat nou als we deze stemmetjes bij mensen in hun hoofd kunnen prenten en daarmee met een positief stemgeluid hun keuzegedrag kunnen beïnvloeden? Met deze gedachte hebben we een luisterpaal ontworpen die voorbijgangers op straat aanspreekt. 

Tijdens de Onbeperkt(e) Buurten bijeenkomsten hebben we met een grote diversiteit van inwoners (veelal met een beperking) gesproken over waar zij tegenaan lopen in de openbare ruimte. Zijn er dingen op het gebied van toegankelijkheid die anders kunnen? Beter moeten? Zo kwamen er allerlei verschillende uitdagingen aan bod zoals fietsen op de geleidelijnen, losliggende stoeptegels en de wens dat iedereen een beetje gebarentaal moet leren spreken. 

Al deze wensen zijn vertaald naar korte verhaaltjes waarmee we voorbijgangers aanspreken op hun gedrag. Stemmenhoorders is iedere maand op een andere locatie te vinden met een nieuw verhaal. De praatpaal herinnert inwoners door middel van een positief stemgeluid om rekening te houden met andere inwoners.

Hoe toegankelijk is de openbare ruimte bij jou in de buurt?

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil dat iedereen meedoet in onze gemeente. Daarom zijn we benieuwd naar waar jij tegenaan loopt in de openbare ruimte bij jou in de buurt. Zijn er dingen op het gebied van toegankelijkheid die anders kunnen? Bijvoorbeeld die ene winkel waar je lastig kunt komen, omdat er altijd fietsen op de stoep staan waardoor je er met jouw rolstoel moeilijk langs kunt. Op de pagina ‘alle locaties’ kun je zien welke verhalen er al gedeeld zijn. 

Laat je stem horen door contact met ons op te nemen via het contactformulier. Vermeld daarbij de uitdaging en de specifieke locatie(s).

Wethouder Ufuk Kâhya aan het woord:

“In ’s-Hertogenbosch mag en kan iedereen meedoen. Op school op het werk bij clubs bij verenigingen en in de buurt. Als gemeente hebben wij een verantwoordelijkheid om dat mogelijk te maken maar we kunnen het niet alleen. Iedereen kan daarbij helpen. De Stemmenhoorders laten je zien wat jij kunt doen. Het zijn voor jou misschien maar kleine dingen maar het zijn dingen die voor een ander heel belangrijk zijn!

Je vindt de Stemmenhoorders op plekken waar we ons dagelijkse rondje wandelen de fiets parkeren om boodschappen te doen en in de parken en pleintjes waar we elkaar ontmoeten. Deze alledaagse situaties krijgen zo een verhaal dat meteen duidelijk maakt wat jouw bijdrage aan een inclusieve gemeente kan zijn. Mocht je onze Stemmenhoorder spotten stop dan vooral even om te luisteren!”

Laat je horen!

Laat je stem horen door contact met ons op te nemen via dit contactformulier. Vermeld daarbij de uitdaging en de specifieke locatie(s).

Naam(Vereist)
Omschrijf je idee, voor welke locaties en wat is de uitdaging?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.