Ga naar de inhoud

Wat zegt de stem op straat?
Februari 2024 – Kapelaan Koopmansplein, De Muntel

Leren van gebarentaal

Mijn naam is Pepijn en ik ben al sinds mijn geboorte doof. Gebarentaal is dus mijn moedertaal. Soms zou ik willen dat ik in een dovenstad woon waar iedereen gebarentaal spreekt. Het lijkt me geweldig om met iedereen op straat een praatje te kunnen maken. Net zoals andere mensen dat doen.

Maar hoe communiceer je met iemand die doof of slechthorend is? Lukt het jou in gebarentaal goeiendag te zeggen tegen een voorbijganger, je wandelmaatje of vriend? En probeer eens te vragen hoe het met de ander is. Gebruik hiervoor je handen en beweeg je mond zonder geluid te maken. 

Bekijk ook eens hoe je thee, koffie of cappuccino zegt. Je zult merken dat deze gebaren logischer zijn dan je in eerste instantie denkt. Filmpjes op internet of de website van gebarencentrum.nl kunnen je hierbij helpen.

Beluister hier wat de praatpaal tegen de voorbijganger op straat zegt

In gesprek met ervaringsdeskundige Saghar:

Saghar is doof geboren en beschouwt de groeiende groep mensen met oordopjes in ook als doof of slechthorend. Een tijd geleden reed de stadsbus haar bijna aan. ‘De bus draaide bijna twee meter over de stoep en ik hoorde hem niet aankomen. De chauffeur ging ervan uit dat ik zou reageren op het geluid. In New York worden mensen op metrostations al met lichtstrips in de grond gewaarschuwd voor aankomende metro’s. Mensen die communiceren met gebarentaal kijken naar elkaar en niet naar het stoplicht. Dit geldt ook voor mensen die op hun telefoon kijken. Lichtsignalen in de grond zouden in deze situaties een oplossing zijn’, vindt Saghar.

Aantal luisteraars op deze locatie: 3 4 0 1