Ga naar de inhoud

Wat zegt de stem op straat?
Juni 2023 – Paleisbrug, binnenstad

Houd de lijn vrij!

Houd de lijn vrij! Niet schrikken, ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Martijn en ik wil graag dat de lijn vrij blijft? Welke lijn? Ik leg het je even uit. 

Ken je die witte stoeptegels met streepjes of bolletjes erop? Ze liggen er niet voor de versiering en het zijn ook geen knikkerputjes. Het zijn geleidelijntegels waarmee blinden en slechtzienden hun weg door de stad kunnen vinden. 

Soms heb je haast of let je even niet goed op en parkeer je jouw fiets zonder erbij na te denken op deze geleidelijnen. Dit is vervelend voor slechtzienden en blinden. 

Wil je de volgende keer bij het parkeren van je fiets de geleidelijnen vrij houden? Je kunt je fiets ook parkeren in een van de fietsenstallingen.

Beluister hier wat de praatpaal tegen de voorbijganger op straat zegt

Campagne ‘Houd de lijn vrij!’

‘’Toen ik nog kon autorijden en in het donker met 120 km per uur over de snelweg reed, deed ik dat in het volste vertrouwen dat er niet plotseling een scherpe bocht was of dat er een obstakel op de weg lag. Zo zou het ook moeten zijn met geleidelijnen.’’ Richard

De straat is van iedereen. Ook mensen die slechtziend of blind zijn willen graag veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Want mensen met een visuele beperking volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Helaas staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties. 

Wil je meer weten over ‘Houd de lijn vrij’ of wil je een steentje bijdragen aan dit initiatief? Ga naar de website.

Aantal luisteraars op deze locatie: 4 2 0 3