Ga naar de inhoud

Wat zegt de stem op straat?
December 2023 – Beatrixpark, West

Eenzaamheid en dementie

Ik ben Delano en ik wil je iets vragen. Ken je het gezegde ‘Wie goed doet, goed ontmoet’? Het betekent dat als je goede dingen doet voor andere mensen je soms ook goede dingen kan terug verwachten. Mooie gedachte hè?

Zeg je weleens goeiendag? Of maak je weleens een praatje met iemand op straat of in de supermarkt die je niet kent? Voor mensen die eenzaam zijn kan dat hun dag heel veel mooier maken. 

Wist je dat er hier in de buurt veel ouderen en veel mensen met dementie wonen? Je kunt dit herkennen aan vergeetachtigheid, taalproblemen of woedeaanvallen. Nu jij dit weet kun je er rekening mee houden. Zo maken we Den Bosch samen een stukje mooier.

Beluister hier wat de praatpaal tegen de voorbijganger op straat zegt

Alzheimer Nederland – Wat kun jij doen?

Ruim 3.500 vrijwilligers van Alzheimer Nederland zetten zich door het hele land met hart en ziel in. Om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen. Vul op de website jouw postcode of woonplaats in en je ziet direct welke activiteiten, Alzheimer Cafés en afdelingen er zijn in jouw omgeving. Ook zijn er mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, collecteren, de maandelijkse Onvergetelijke Kookclub en het organiseren of meedoen aan een actie.

In gesprek met ervaringsdeskundige Rietje:

Rietje is 81 en beginnend dement. Ze is opgegroeid op de Westwal en is een echte Bosschenaar. Ze heeft veel geturnd en is topfit ‘Ik ben licht en dapper, je moet zorgen dat je in de running blijft!’ Lopen noemt ze tippelen en zodra je haar een hand wil geven om op te staan zegt ze: BEN JE GEK?

In haar oude straat aan de Dommel herkent ze alles nog. ‘Op dit stenen muurtje gleden we vroeger in kartonnen dozen naar beneden‘. Ik heb in dit water leren zwemmen, zelfs tijdens de oorlog tussen de granaten, dat wisten we toen niet, joh!’ Ze vindt het prachtig dat dit stukje Den Bosch zo mooi bewaard is gebleven. Daardoor kan ze zich beter oriënteren in de stad.

Aantal luisteraars op deze locatie: 2 5 3