Ga naar de inhoud

Wat zegt de stem op straat?
November 2023 – Jheronimus Bosch Art Center, binnenstad

Taststok

Ik ben Karel, al heel mijn leven Bosschenaar, en dit houdt me al even bezig. Vaak staan hier fietsen geparkeerd, zie jij ze nu ook? 

Wat je niet hoort is dat ik blind ben en met een taststok loop. Een taststok is zo’n witte stok met rode lijnen erop. Voor mij een fijne uitvinding want sinds die taststok loop ik zelfstandig door de stad en nergens meer tegenaan. Tot het moment dat ik fietsen tegenkom die hier vaak geparkeerd staan. 

Voor mij staan ze in de weg omdat ik het hek of andere herkenningspunten gebruik om mijn route door de stad te vinden. Zou jij de volgende keer niet meer hier op de stoep willen parkeren maar in de fietsenstallingen?

Beluister hier wat de praatpaal tegen de voorbijganger op straat zegt

In gesprek met ervaringsdeskundige Yvonne:

Yvonne heeft chronische rugklachten en winkelt het liefst op de woensdagmarkt. ‘De stoepen in de binnenstad staan vaak vol met fietsen waardoor ik me nogal eens vast rijd. Een van de meest toegankelijke winkelstraten, een tijdelijke weliswaar, is de markt. Je hebt er vaak veel ruimte tussen de kramen en marktkooplui helpen graag een handje mee. Als je dat vergelijkt met het Kruitvat waar de paden smal zijn en overal dozen en reclame-uitingen in de weg staan… Soms heb je geen keus maar als ik de keus heb: doe mij maar de markt.’

Aantal luisteraars op deze locatie: 1 8 5 1